diumenge, 24 de febrer del 2019

Fer el camí de sant Jaume: la durada









Quant es triga en fer el camí?
Depen de la persona, des d'on surt, quans quilòmetres fa, o  a quina velocitat camina.

Es considera que l'estandar són 4 km/ hora.  Per tant, a 4 km/ hora durant unes 6 hores pots fer 24 km. en total.


 Quan es va popularitzar el camí van sortir guies a dojo. La major part de les guies van dividir el recorregut de la ruta més popular, la francesa, el 31 etapes, que són els dies del mes de juliol i els del mes d'agost, a fi de que els turisgrinos poguessin fer la via francesa durant el mes de vacances.

Aquest raonament obligava, si o si, a fer un mínim de 26 km. cada dia  si volies fer tota la ruta jacobea durant les vacances.
A partir d'aquesta, totes les guies, tan és el camí que agafis,  totes divideixen la ruta en etapes d'un mínim de 26 km.

Llavors, com és que no totes les etapes de les guies tenen 26 km.?  Perque al final de cada etapa el pelegrí ha de tenir garantit un lloc on dormir. Així  va ser que es van modificar la durada de les etapes oficials, en funció de si hi havia alberg o no en la localitat on havies de dormir.

Algunes guies, com la de   EROSKI,    es van adonar que 31 dies era forçar un pel la màquina i  van ampliar les  etapes a  37, baixant, d'alguna manera la llargaria de cada etapa.


Fins i tot en algunes pel·licules insiteixen en aquest fet: cada etapa ha de ser d'un mínim de 26 km.

Això sense esmentar el munt de blogs que insisteixen en això: en fer més de 26 km cada dia.

Sortosament la realitat és una altra. Dins de Galicia hi ha alberg oficial de la Xunta cada 15 km. aproximadament. Fora de Galicia, si optes per altres llocs que no siguin albergs també pots trovar allotjament   cada 17 o 18 km.
Aquesta abundancia de llocs on dormir facilita que no sigui obligat a fer les etapes oficials. Pots acortar cada etapa o fins i tot alargar-la, si aquest és el teu desig.

La meva mitjana és 17 km /dia.  Hi ha dies que fas 24 km i d'altres que només fas 12. L'alberg on passar la nit, la pluja, no haver dinat o cualsevol altre factor pot determinar la llargada de cada etapa.


De Antonio Machado

Proverbios y cantares (XXIX)

Caminante, son tus huellas
el camino y nada más;
Caminante, no hay camino,
se hace camino al andar.
Al andar se hace el camino,
y al volver la vista atrás
se ve la senda que nunca
se ha de volver a pisar.
Caminante no hay camino
sino estelas en la mar.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada